Çocuklarımızın ayakları nasıl gelişiyor ?

Görseldeki ayaklar 10 aylık bir bebeğe ait. Ayaklarında kemiklerin oluşmadığını görüyoruz.
Henüz tüm vücudu taşıyacak güçlü kemikler, kaslar ve kemerler ortada yok.

Çocuğumuz doğduğunda mükemmel küçük ayaklarında sadece 22 kemik bulunur. Yetişkin ayağını oluşturacak (sert ve güçlü) kemik parçaları tam olarak gelişmemiştir.

Ayaklar hassas, yüksek verimli, yük taşıyan bir makine olma ideal hedefine ulaşmak için vahşi bir yolculuğa çıkar.

Bebeğiniz 3 yaşına geldiğinde ise ayaklarında yaklaşık 45 kemik bulunur. Kemik sayısı iki katına çıkar ancak nihai formlarında bir araya gelmemişlerdir. Çocuklarımız ayaklarının kuvvetini ve hareket aralığını geliştirirken, ayak kemikleri kendilerini yük taşımaya uygun mimariye göre düzenlerler. En ideal şekline ancak ayağın üç kemerini tutacak gücü geliştiren ayak kasları ile ulaşabilirler.

bebek ayakları nasıl gelişir

13 yaş civarında ise 45 kemik birleşerek 26 kemik haline gelmiştir. Ayak tam olarak şeklini almıştır. Bu aşamadan sonra ayaklar büyümeye devam edebilir fakat tüm kemikler birbirine kaynaşmıştır.

Tüm bu yolculuk boyunca, kemiklerin henüz birbirleri ile kaynamadığı düşünülürse, çocuğumuzun ayağı çok kolay şekil alabilir ! Bu gelişim süreci sonunda, içinde en çok zaman harcadıkları şeyin şeklini alacaklar. Çocuklarımızın yalınayak ya da buna benzeyen ayakkabılarla hareket etmelerine izin vererek ayak yolculuğuna harika bir başlangıç ​​yapmalarını sağlayabilirsiniz.

Çocuklarımıza topuklu, sert, yastıklı ve burun kısmı daralan ayakkabılar giydirmemek işte bu kadar hayati…

Fotolar/Pictures : @naturathletics, @alba_pt_core_specialist
Yazı / Posted by : @andybryant_podiatrist

Bir yanıt yazın